Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayДържавният секретар на САЩ Антони Блинкен поиска канадският

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayДържавният секретар на САЩ Антони Блинкен поиска канадският
Коментари Харесай

Вашингтон изисква от Китай да освободи канадски бизнесмен, осъден на 11 години затвор за шпионаж

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен изиска канадският предприемач Майкъл Спавър, задържан в Китай за хипотетичен шпионаж, да бъде освободен „ неотложно и абсолютно “, откакто в сряда беше наказан на 11 години затвор.
В изказване в сряда Блинкен упрекна Китай, че „ случайно “ е арестувал Спавор, с цел да „ упражни въздействие върху задграничните държавни управления “, оповестява RT.

„ Хората в никакъв случай не би трябвало да се употребяват като разменни монети “, сподели държавният секретар.

Спавор бе наказан на 11 години затвор по обвиняване в шпионаж. В изказване по отношение на решението съдът сподели, че Спавор „ нелегално дава държавна загадка “.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо по -рано осъди ареста и процеса, за които твърди, че „ не дават отговор даже на минималните стандарти, изисквани от интернационалното право “. Канада работи по освобождението на Spavor, както и на Майкъл Ковриг, различен предприемач, задържан по обвинявания в шпионаж в Китай.

Арестите на двамата мъже през 2018 година последваха задържането на изпълнителен шеф на китайската компания Huawei, Мън Ванчжоу, за която чиновници настояват, че са сговорили да нарушат комерсиалните наказания на Съединени американски щати с Иран.

Уанджоу отхвърли каквито и да било нарушавания, само че Канада уточни новите арести като евентуално възмездие за правните проблеми на изпълнителната власт - сега Съединени американски щати желаят нейната екстрадиция.

11-годишната присъда на Spavor последва китайски съд, удостоверил смъртна присъда за Робърт Шеленберг, канадски жител, упрекнат в трафик на опиати през 2014 година Първоначално удрян с 15-годишна присъда, в последна сметка Schellenger беше изправен пред смъртно наказване през януари 2019 година, нещо сериозно още веднъж споделям, че може да бъде и възмездие за Уанджоу. Канадското държавно управление дефинира смъртното наказване като „ грубо и нечовешко “.

Доминик Бартън, дипломат на Канада в Китай, свързва случаите и на тримата канадски жители в обществени изказвания, като споделя, че арестите са „ част от геополитическия развой “.

„ Не мисля, че това е съвпадане, което се случва сега, до момента в който събитията се случват във Ванкувър “, сподели той пред публицисти тази седмица за случаите.

От своя страна Блинкен нахвърли Китай за „ липса на бистрота “, когато става въпрос за делата, и съобщи, че никой от обвинените не е получил „ минималната процесуална отбрана “.

Изпълнителният шеф на Huawei би трябвало да бъде изправен пред решението на арбитър за възможна екстрадиция в Съединени американски щати през идващите седмици, нещо, което юристите й твърдо настояват, че не би трябвало да се случва, наричайки ареста и обвиняванията политически стимулирани. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР